Това заяви по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Към края

...
Това заяви по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов. Към края
Коментари Харесай

Министър Стоянов отсече, че забраната за внос на украински храни можела да действа само ден

Това съобщи по Българска национална телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов. Към края на март инфлацията е била 14% по данни на Национален статистически институт.

 

Министърът регистрира, че спадът на цените на горива и на енергийни запаси стартира да се отразява. Той счита, че инфлацията за април ще спадне с още 1,7-1,8%, а през юни ще е едноцифрена.

 

Стоянов счита, че за момента държавното управление е съумяло да спре растежа на цените, при млечните артикули има дребен спад, при прясното мляко - 1%. Надява се през април да има по-голям спад на цените. " Това деформиране на цените, което се получи у нас, е поради външни фактори, само че и поради структурни проблеми, нерешавани с години, тъй че има още работа ", сподели той.

 

По мотив възбраната за импорт на над 20 украински храни, която наложи кабинетът в сряда, Стоянов споделя, че е допустимо тя да работи единствено един ден, на 24 април, след като влиза в действие. Очаква се във вторник да излезе общоевропейско решение. 

 

От една страна, има митинг на зърнопроизводителите, които действително се оплакват от нелоялна конкуренция посредством вноса на продукция от Украйна. От друга страна, имаме непрекъснат разговор с Европейска комисия, както и с няколко други погранични страни, където проблемите са най-сериозни. От Брюксел са разбрали, че проблем има и дружно ще се откри общоевропейско решение, сподели той.  Предложени са някои разновидности, договаря се още върху тях и упоритостта е във вторник да бъде взето трайно решение на срещата на министрите на земеделието от Европейски Съюз, посочи Стоянов и добави: " Фокусът е в действителност върху решение, което да помогне и да реши казуса. Транзитът е значим за приграничните страни, тъй като в солидарността си с Украйна концепцията беше това да са коридори на солидарността, т.е. Украйна да може да изнася продукцията, което е доста значимо за нея и за нейната стопанска система, само че въпреки това, тази продукция остана в 4-5 пригранични страни, а не отиде към останалите. В момента страни от Европейски Съюз внасят същите артикули от Южна Америка, а тука пазара е засипан със стока ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР